tel +32 477 185 749 - johan.vandorpe@hotmail.com

Hoe een hangmat kiezen

Het materiaal

Hangmatten zijn gemaakt van katoen of van synthetisch materiaal. De voordelen van katoen kennen we allemaal. Katoen ademt, is fijn voor de huid en kan warm gewassen worden. Wil je de hangmat permanent buiten laten hangen, dan is het misschien beter om voor synthetisch materiaal te kiezen zoals parachutestof of polyester. Deze hangmatten kan je in de regen laten hangen. Je katoenen hangmat kan ook tegen een buitje, maar laat ze best geen weken in de regen hangen, de stof zal hierdoor verduren en de levensduur wordt verkort. Katoenen hangmatten kan je vergelijken met kleding ; die neem je ook binnen als het regent. Indien je een hangmat wil meenemen op wereldreis, kies dan voor de parachute reishangmat, die weegt maar 500 gram.

De kleur

De kleur is belangrijk en zeer persoonlijk. Welk kleur past bij je interieur en nog belangrijker, welke kleur past bij jou? Hangmatten zijn er in allerlei kleuren (mono, bi of multi) en designs. Een lichte, neutrale kleur is minder opvallend en rustgevend. Een fel gekleurde is opvallender en geeft een speelse uitstraling. Is de ruimte wat kleiner dan geeft een lichte kleur hangmat het meest ruimtelijke effect.

Hangmat voor 1 of 2 personen?

Er zijn verschillende formaten hangmatten. Het is belangrijk om van te voren te bepalen of je er met 1 of 2 personen in wilt liggen. De 1-persoons hangmatten zijn zeer comfortabel, zelfs voor iemand van 2 meter. Deze hangmatten zijn vaak ook goedkoper dan 2-persoons hangmatten, dus vraag je eerst af of je er wel met 2 personen tegelijk gebruik van wilt maken. Een 1-persoons variant heeft een ligvlak van ongeveer 120 cm breed en 200 cm lang. Een 2-persoons hangmat is minimaal 140 cm breed en de lengte begint vanaf 220 cm. Houd er rekening mee dat veel 2-persoons hangmatten tot maximaal 200 kg gewicht kunnen dragen. Uiteraard kun je ook prima alleen in een 2-persoons hangmat liggen.

Wel of geen spreidstok?

Een hangmat met spreidstok zorgt ervoor dat hij niet dichtvouwt en dus eigenlijk altijd opengespreid is. Dit is de ideale hangmat voor “zonnekloppers” ; de ligkwaliteit is prima en de hangmat blijft steeds mooi open. Daarnaast vinden veel mensen het er ook mooier uitzien, omdat de hangmat altijd de juiste vorm blijft houden. Een hangmat met spreidstokken vormt een vlak, dat opgehangen is tussen twee ophangpunten ; je zwaartepunt moet dus in het midden liggen, zo niet draait de hangmat om wat niet de bedoeling is.

Een hangmat zonder spreidstokken is de klassieke Zuid-Amerikaanse hangmat ; deze versie beidt het voordeel dat je er ook dwars in kan liggen. Als je dwarsligt (letterlijk dan), bevind je je in een “zithouding” ; ideaal om je krant of een boek te lezen, of om een glas te drinken. Je kan natuurlijk ook diagonaal of in de lengte gaan liggen voor de siësta. Conclusie : wil je puur “platliggen” en zonnen, kies dan voor de hangmat met stokken, als je liever “in de hangmat” ligt, een beetje beschut, of als je ook “in zithouding” wil liggen, dan kies je voor de hangmat zonder stokken.

De esthetiek van de hangmat

Een hangmat is niet alleen om lekker in te liggen, maar het siert ook nog eens je kamer of je tuin. Een hangmat met of zonder spreidstok geeft de hangmat al een hele andere uitstraling, maar denk ook de juiste kleur te kiezen ; kies een kleur die goed samengaat met je andere tuin –en huismeubelen.