tel +32 477 185 749 - johan.vandorpe@hotmail.com

Hoe je hangmat ophangen ?

- Je kan je hangmat zowel binnen als buiten ophangen. Hieronder staan enkele tips om je wat wegwijs te maken in de kunst van het hangmatophangen. In de praktijk hangt iedereen zijn hangmat op zijn speciaal plekje, op zijn eigen manier.
- Een belangrijk eerste punt is dat je hangmat na de eerste gebruiksbeurten wat zal uitrekken ; hou hier rekening mee. Als je ze bvb tussen ­twee haken ophangt, zorg er dan voor dat er genoeg 'speling' is zodat de hangmat zich kan 'uitrekken'. Met een stukje touw of ketting hang je de hangmat op.
- Verleng de levensduur van je hangmat : haal ze binnen als het regent, vooral de katoenen hangmatten.
- De Hangmatwinkel verkoopt handige ophangsets om hangmatten op te hangen tussen bomen of tussen muren. Indien je niet over bomen of muren beschikt, bieden de hangmatstaanders een ideale oplossing.

- Tussen twee bomen : - De Hangmatwinkel verkoopt handige ophangsets die bestaan uit twee dubbele stukken touw en met twee musketons. Je slaat het dubbele touw om een boom en steekt de dubbele lus door het oog van het andere uiteinde en trek aan op de schors ; aan de loshangende lus haak je de hangmat vast met een musketon. Is het (dubbel) touw te lang, leg er dan een knoop in en bevestig de musketon na de knoop. Een éénvoudige manier om je hangmat op één minuut op te hangen en terug los te maken.

- Je hebt maar 1 boom ? : - Plaats een paal van +/- 3 meter, met een doormeter van +/- 10 cm in je tuin en zet deze +/- 80 cm diep in het beton ; dit doe je door 6 X zand + 1 X cement te mengen en dit mengsel in een put van 0,5 m x 0,5 m X 0,8 m (diep) aan te brengen. Zorg ervoor dat de afstand wat te ruim is, je kan steeds verlengen met een touw, de hangmat inkorten is helaas niet mogelijk…

- Tussen twee muren : - Boor met een steenboor van 10 mm in de muur (niet in een voeg boren, steeds in de steen zelf) ; en breng een keilbout (10 mm) met een oog of haak in de opening, Je gebruikt twee stukken touw/ketting, evenals de twee musketons. Let wel op dat de hangmat uitrekt, neem best een te lange afstand (en gebruik touw/ketting) , bij een te korte afstand hang je tegen de grond en kan je opnieuw beginnen. De Hangmatwinkel verkoopt deze handige sets met keilbouten die tot 350 kg kunnen dragen.

- Hangmatstaander : - De Hangmatwinkel verkoopt ook mooie houten staanders in gebogen hout, een grote waarin de XXL hangmat of een dubbele hangmat met spreidstokken in past en een kleinere waarin de XL hangmat past of enkele hangmat met spreidstokken. De afmetingen zijn 4,2 m lang en 1,5 m hoog voor de grote en 3,8 m lang en 1,2 m hoog voor de kleinere staander. Als je zelf een hangmat hebt, kan je steeds de staander apart kopen, je kan dan de maten opgeven, of ze zelf komen uittesten te Bierbeek. Deze hangmatstaanders kan je heel het seizoen laten buitenstaan ; in de winter berg je ze op. In het begin van het seizoen smeer je ze in met teak olie om de levensduurte te verlengen.

HOE IN DE HANGMAT GAAN LIGGEN ?

- Je gaat rugwaarts naar de hangmat staan. Je spreidt de hangmat open en gaat in het midden van de hangmat zitten. Je kan in de XL n XXL dwars gaan liggen (in een rechte hoek op de hangmat), ofwel je er in de lengte inleggen, ofwel in een positie tussenin. Als je dwars gaat liggen, dan kan je wat rechter zitten/hangen ; ideaal om een boek te lezen.