tel +32 477 185 749 - johan.vandorpe@hotmail.com

Over Ons

HANGMATWINKEL – even voorstellen ?

In 2007 was ik op vakantie in Ecuador en bracht een bezoekje aan de markt van Otavalo. Die markt was zo prachtig, de felle kleuren van al het textiel dat verkocht werd was overweldigend.

De hangmatten die lokaal door Indigenas (oorspronkelijke inwoners van Ecuador) geproduceerd worden en verkocht worden op de markt hebben de typische felle kleurschakeringen eigen aan Zuid-Amerika. Mijn schoonzus Lieve, die zeven jaar in Ecuador gewoond heeft is Nain op het spoor gekomen. Nain produceert hangmatten en ik ben reeds acht jaar zijn trouwe afnemer en natuurlijk ook professioneel tester (leuk beroep trouwens…).

In 2008 kwam ik in contact met Abraham, een producent van handgeweven hangmatten uit Mexico. Deze hangmatten uit Merida zijn ware kunstwerken, volledig manueel gemaakt. Ook hier heb je zeer typische kleurpatronen : je hebt felle multi color hangmatten of de meer neutrale monokleur. Onmogelijk hier niet voor te vallen ; het ligcomfort is optimaal en ze zijn zeer decoratief.

Eind 2008 ben ik enkele producenten in China gaan bezoeken. In Ningbo bevindt zich het textielcentrum van China ; alles van katoen en polyester dat je je kan inbeelden wordt er vervaardigd. Ik heb weerom gekozen voor een kleinere producent, die enkele prototypes van polyester hangstoelen perfect wist te (re)produceren. Ook de mooie houten staanders van de hangmatwinkel worden door hen geproduceerd. Hij heeft ook de bijbehorende hangmatten met spreidstokken ontwikkeld ; door de gebogen stokken en dubbele polyester stof met vulling is dit een onklopbare zonneklophangmat geworden.

Ondertussen ben ik ook mooie hangstoelen uit Brazilië beginnen afnemen. Eind dit jaar ben ik in Nicaragua, de bedoeling is daar te gaan fietsen op en rond de vulkanen (een hangmattenman heeft veel tijd in de winter) ; benieuwd wat ik daar zal aantreffen.

Door het rechtstreeks afnemen van producenten en door rechtstreekse verkoop aan hangmat –en hangstoelliefhebbers slaag ik erin de kosten laag te houden en scherpe prijzen aan te bieden. Mijn producenten zijn te klein om te gaan voor Fair Trade certificatie, maar ik bied hen wel een meer dan faire prijs aan. Naast het kopen en verkopen ben ikzelf ook verslaafd geraakt aan het hangmathangen. En natuurlijk ook de hele familie, buren en vrienden en ondertussen een behoorlijke schare klanten. Ik heb ze nochtans gewaarschuwd : “eens een hangmat, altijd een hangmat”.